Weboldalunk cookie-kat használ a felhasználói élmény fokozása érdekében. Adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálható, hogyan gondoskodunk az adatok védelméről.
x

Alapanyagok

Alapanyagok

A Halascsárdában felszolgált ételek hozzávalóinak összeválogatásánál mindig szem előtt tartjuk, hogy friss, jó minőségű és lehetőleg a hagyományos termelési technológiával előállított alapanyagokat válasszuk. Különösen örömteli, amikor környékbeli termelőktől tudjuk beszerezni a gyümölcsöket, zöldségeket, húsféléket. Az eltelt évek során egyre több alapanyagot a saját gazdaságunkból tudunk biztosítani, ezek közül kiemelkedik az Akasztói Szikiponty és Hortobágyi fehér racka juh.
Az itallapunk borkínálatának összeállításánál is az ételekhez hasonló szemléletet követtük. Ennek köszönhetően az ismert nagy borászatok mellett több környékbeli pincészet is helyet kapott a borlapon, akiknek a borait bátran ajánljuk minden alkalomra.

Akasztói Szikiponty

Az Akasztóhoz közeli, csatornákkal övezett, szikes területeken 1989-óta működő közel 300 hektáros halgazdaságunkban termeljük a kiváló minőségű Akasztói Szikipontyot. A terület egyedi talajadottságai, a termelő tavak közvetlen közelében elhelyezkedő kitűnő minőségű tápláló víz, az éghajlat, ezen belül a magas napfényes órák száma és az Akasztói Termelési Technológia együttesen teszik lehetővé ennek a különleges ízvilágú minőségi halnak az előállítását, amely napjainkra e vidék jellegzetességévé nőtte ki magát. A termelési technológia részeként a takarmányozás során nagy hangsúlyt fektetünk a természetes tápanyagok nagy arányú hasznosítására, aminek következtében kisebb mennyiségű, de jobb minőségű halat állítunk elő. Ennek köszönhető, hogy a Halascsárdában megunhatatlan kedvenc az Akasztói Szikipontyból készült halászlé, de az ínyenceknek a füstölt pontyot is csak ajánlani tudjuk. Az egyedülálló minőségét a Magyar Gasztronómiai Egyesület is elismerte, aminek eredményeképpen az Akasztói Szikiponty 2016 óta birtokosa az Aranyszalag Minőség tanúsító védjegynek.
2020 óta oltalom alatt álló eredetmegjelölésű (OEM) termék az Európai Unióban.
További információk: www.szikiponty.hu


Racka birka

Akasztói racka birka
Gazdaságunkban kezdetben csak hobbiként jelent meg az Hortobágyi fehér racka juh, melyet hagyományos ridegtartásban nevelünk, azonban az évek során egyre csak nőtt az állomány létszáma, illetve az is kiderült, hogy mennyire ízletes a húsa, illetve milyen különleges annak állaga. E két tényező együttesen pedig egy rendkívül finom pörköltet eredményez, amit mindenkinek csak ajánlani tudunk. Sokan idegenkednek a birkapörkölttől, nem szeretik az ízét, az illatát, mivel gyakran találkozni egyfajta kellemetlen faggyú ízzel az ételben. Szerencsére a mi rackabirka pörköltünkben nyoma sincs semmilyen mellékíznek, csak a lágy birka jelleg található meg benne. Azonban mivel nehéz elfogulatlanul megítélnünk az ételünket, ezért inkább a Gault&Millau étteremkalauz 2012-es értékelését ajánlanám, amiben kiválóra minősítették a rackabirka pörköltünket.
További információk: www.rackabirka.hu