Alapanyagok

Alapanyagok

A Halascsárdában felszolgált ételek hozzávalóinak összeválogatásánál mindig szem előtt tartjuk, hogy friss, jó minőségű és lehetőleg a hagyományos termelési technológiával előállított alapanyagokat válasszuk. Különösen örömteli, amikor környékbeli termelőktől tudjuk beszerezni a gyümölcsöket, zöldségeket, húsféléket. Az eltelt évek során egyre több alapanyagot a saját gazdaságunkból tudunk biztosítani, ezek közül kiemelkedik az Akasztói Szikiponty és Hortobágyi fehér rackajuh.

Az itallapunk borkínálatának összeállításánál is az ételekhez hasonló szemléletet követtük. Ennek köszönhetően az ismert nagy borászatok mellett több környékbeli pincészet is helyet kapott a borlapon, akiknek a borait bátran ajánljuk minden alkalomra.


Akasztói Szikiponty

Az Akasztóhoz közeli, csatornákkal övezett, szikes területeken 1989-óta működik egy teljes üzemű halgazdaság, melyben csaknem 300 hektáron termelik a kiváló minőségű Akasztói Szikipontyot. A terület egyedi talajadottságai, a termelő tavak közvetlen közelében elhelyezkedő kitűnő minőségű tápláló víz, az éghajlat, ezen belül a magas napfényes órák száma együttesen, különleges ízvilágú minőségi hal előállítását teszi lehetővé, amely napjainkra e vidék jellegzetességévé nőtte ki magát. A termelési technológia részeként a takarmányozás során nagy hangsúlyt fektetnek a természetes tápanyagok nagy arányú hasznosítására, aminek következtében kisebb volumenben, de jobb minőségű étkezési halat állítanak elő. Ennek köszönhető, hogy a Halascsárdában megunhatatlan kedvenc az Akasztói Szikipontyból készült halászlé, de az ínyenceknek a füstölt pontyot is csak ajánlani tudjuk. 


Racka birka

Az Akasztói Halgazdaságban először csak hobbiként jelent meg a hagyományos rideg tartásban nevelt Hortobágyi fehér racka. Az évek során azonban egyre csak nőtt az állomány létszáma, ez idő alatt pedig az is kiderült, hogy mennyire ízletes a húsa, illetve milyen különleges annak állaga. E két tényező együttesen pedig egy különlegesen finom pörköltet eredményez, amit mindenkinek csak ajánlani tudunk. Sokan idegenkednek a birkapörkölttől, nem szeretik az ízét, az illatát, ami elsősorban azért van, mert gyakran találkozni egyfajta kellemetlen faggyú ízzel az ételben. Szerencsére a mi rackabirka pörköltünkben nyoma sincs semmilyen mellékíznek, csak a lágy birka jelleg található meg benne. Azonban mivel nehéz elfogulatlanul megítélnem az ételünket, ezért inkább a Gault&Millau étteremkalauz 2012-es értékelését ajánlanám, amiben kiválóra minősítették a rackabirka pörköltünket.